Hoe los je Bloedarmoede op als je geen dierlijke producten wil eten

Om bloedarmoede op te lossen zijn een aantal nutriënten nodig:

  • IJzer – Dit is waaraan de zuurstof, die je in ademt, bindt zodat het getransporteerd kan worden door het lichaam. Als je niet genoeg ijzer hebt, kan je niet genoeg rode bloedcellen aanmaken, deze hebben namelijk ijzer nodig.
  • Vitamine C zet driewaardig ijzer (non-heemijzer) om in tweewaardig ijzer (heemijzer). Planten bezitten alleen non-heemijzer, 3 waardig ijzer, en dit kan niet door de mens gebuikt worden.
  • Koper helpt bij de absorptie van ijzer uit het darmkanaal, en bij de synthese van rode bloedcellen
  • Proteïne hemoglobine, de zuurstof transporteur in de rode bloedcellen, is een proteïnen, dus je hebt proteïnenodig om hemoglobine te maken.
  • Vitamine B6 – Pyridoxineis een belangrijke stof bij de afbraak en opbouw van aminozuren, de bouwblokken van de proteïne.
  • Vitamine B11 (B9) – Foliumzuur, deze vitamine werkt samen met B12 om bloed aan te maken en om ijzer in de rode bloedcel te krijgen.
  • Vitamine B12 – Cobalamine, is nodig om rode bloedcellen aan te maken en ijzer in de bloedcellen te krijgen. (Deze moet via vitaminetabletten ingenomen worden)

Bij een gebrek aan deze nutriënten kun je niet efficiënt bloed aanmaken of zelfs helemaal geen bloed aanmaken.

IJzer neem je niet zo makkelijk op. De ijzer of staalpillen die je van de dokter krijgt zijn niet de meest effectieve methode om bloedarmoede op te lossen. Het probleem van de bloedarmoede hoeft niet alleen ijzer te zijn, maar kan ook te maken hebben met een van de andere nutriënten. Maar vaak wordt daar niet naar gekeken door de arts. En mijn ervaring is, dat ze er ook niets over zeggen.

Schaaldieren en vlees hebben heemijzer (Fe2+). Deze wordt meteen opgenomen door de mens. Dus als de bloedarmoede ernstig is, of heel acuut, en een ijzer tekort de oorzaak, is dit misschien de beste en snelste oplossing.

Echter zelf eet ik “whole food plant based” en wil geen dierlijke producten eten. Maar planten hebben Non-Heemijzer (Fe3+). Deze vorm van ijzer kan niet opgenomen worden door mensen. En moet eerst omgezet worden naar tweewaardig (Fe2+) ijzer. Vitamine C transformeert Fe3+ naar Fe2+ ijzer, en zo is deze geschikt gemaakt om opgenomen worden.

Als de bloedarmoede niet komt door, verwondingen of ander snel bloedverlies, is een snelle oplossing vaak niet een permanente oplossing.

Plantaardige voeding  

Algemene richtlijnen aangaande voeding: Het is zaak om groene groenten niet te lang te koken. Dit vernietigt de Vitaminen. Kort koken of licht stomen zijn goed manieren van bereiding. Rauw eten is ook goed, maar niet te veel.

Granen en bonen daarentegen het liefst zolang mogelijk koken. Bonen moeten ook geweekt worden en bij voorkeur met kombu (zeewier) lang opgezet.

Geschikte bronnen plantaardige voeding:

  • Spinazie (IJzer, Koper, Vit C, Vit B6 ,Vit B11 ),
  • Alfalfa (Vit B, Vit C),
  • Knoflook (Vit C, Vit B6, Koper),
  • Broccoli (IJzer , Koper, Vit C, Vit B6, Vit B11),
  • Spruiten (IJzer, Koper, Vit C, Vit B6, Vit B11),
  • Erwten (IJzer, Koper, Vit C, Vit B6, Vit B11),
  • Kikkererwten (IJzer, Koper, Vit C, Vit B6, Vit B11),
  • Peulen (IJzer, Koper, Vit C, Vit B6, Vit B11),
  • Linzen (IJzer, Koper, Vit C, Vit B6, Vit B11),
  • Sojabonen (IJzer, Koper, Vit C, Vit B6, Vit B11),
  • Adukibonen (IJzer, Koper, Vit C, Vit B6, Vit B11),
  • Pompoenpitten (IJzer, Koper).

Als en combinatie van deze voedingsmiddelen wordt gegeten, in hun hele vorm, voldoe je aan alle voorwaarden om ijzer op te kunnen nemen.  Er zit ijzer in en vitamine C, de B-vitaminen, koper en proteïne.

Wat zeker ook aan te raden is, is Spirulina (IJzer, Koper) en andere groene algen en zeewier. Deze hebben ook benodigde ingrediënten. Maar hebben ook een sterk schoonmakende werking op het lichaam. Waardoor het lichaam beter gaat werken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.