Chili sin carne en Guacamole

Wij gebruiken Chili Sin Carne meestal bij de wraps met salsa en guacamole… Maar zij is natuurlijk ook heel lekker met gewoon rijst en dan in kom of op een bord… Het guacamole recept is hieronder ook bij gevoegd…

Wat heb je nodig voor een grote pan… 1 potje kidneybonen 1 potje bruine bonen 1 potje kikkererwten Groente bouillon (om het af te toppen aan het einde) blikje tomatenpuree (voor de smaak… het hoeft niet…) 1 blik tomatenstukjes 1 teen knoflook (of meer als je er van houd) 1 spaansepeper 1 theelepel kurkuma chilipoeder (afhankelijk van hoe pittig je hem wil.. dus begin met een halve theelepel en dan proeven… ) 1 theelepel paprikapoeder zout (naar smaak) kokosolie 1/2 theelepel kaneel bakje soja/vega gehakt 1 zoete aardappel 2 winterpenen 250 gram champignons 1 courgette 2 tomaten handvol sperziebonen 1 ui 1 prei

Het is het handigste om alles van te voren te snijden in blokjes en de potjes en blikken open te maken en zo.

Zet de pan op het vuur met wat olie (ik gebruik altijd kokosolie, maar zonnebloemolie is ook prima). Knoflook en ui en kruiden (kurkuma en chilipoeder en paprikapoeder) in de pan doen bij de olie en de tomatenpuree erdoorheen roeren, even goed roeren.

Champignons erbij en de prei. lekker aanbakken. Dan het sojagehakt (vegan gehakt) en blijven roeren. nu de kaneel erbij doen, niet teveel omdat anders de smaak overheerst, maar wel genoeg om het echt te ruiken.

Daarna de courgette en de tomaten, weer blijven roeren. En de wortel en zoete aardappel en de sperziebonen. dan het blik met de blokjes tomaat.  Even goed doorroeren en laten “sudderen”, minuutje of 3.

De potjes met de bonen erin doen, alle drie dus. En weer even laten pruttelen.

Alles bedekken met water en wat groentebouillon, de groente hoeven net niet onder te staan.

Doorroeren en aan de kook brengen, en dit een half uur minimaal laten koken op een zacht vuurtje.

Dan is de chili in principe goed te eten, maar het mag ook iets langer staan.

Je kan goed variëren met de hoeveelheden kruiden en specerijen.

Guacamole: 2 rijpe avocado’s,lekker zacht 1 tomaat 1 rode peper 1 ui sap van limoen (/ citroen) verse koriander zout

knoflook is een optie maar hoeft niet, het blijft namelijk rauw.

Doe alles in een keukenmachine en fijnhakken.

zonder keukenmachine: ui en peper en tomaat fijnhakken en de avocado fijn prakken, door elkaar husselen, limoen en zout erbij en de koriander (ook fijn gehakt)

Salsa

Als je er een salsa bij maakt van 1 appel, 2 tomaten, koriander, een pepertje, een rood uitje en citroensap. (Dit alles heel fijnhakken, niet in de keukenmachine)

En dit alles inpakt in wrapjes … (vegetarisch met kaas, vegan zonder kaas) heb je een overheerlijke maaltijd!

Eet smakelijk