3 recepten voor zelfgemaakte veganistische mayonaise

Waarom mayo kopen als je het kunt maken aangepast aan uw dieet (en sandwich) behoeften?

Mayonaise is een van die huishoudelijke artikelen die we blijven kopen in de winkel, hoewel we het gemakkelijker thuis kunnen maken, goedkoop, en naar onze eigen smaak. De meesten van ons denken er gewoon niet aan om mayo zelf te maken. En nog minder van ons denken er aan om onze eigen veganistische mayo te maken. En wat is nu precies veganistische mayo? Het lijkt misschien een mysterie voor de meeste, maar eigenlijk kan het niet eenvoudiger. Alles wat je nodig hebt is een basis, zoals een niet van zuivel gemaakte melk, of een tofu, of zelfs goed gekookt groenten zoals aubergine; olie; een beetje citroensap en een beetje mosterd en voila! Mayo.
Er zijn veel recepten, en ik heb, uit het wout van recepten, drie recepten gekozen, die elk een iets ander resultaat opleveren.

[Let op: U kunt amandelmelk of andere niet-zuivel melk in plaats van de soja gebruiken, als je soja probeert te vermijden. De smaak zal natuurlijk anders zijn, maar het is altijd een goede zaak om te experimenteren en te zien wat er gebeurt!]

Veganistische mayonaise met sojamelk en Canola Oil

Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Opbrengsten: 1 klein potje

Ingrediënten

1 cup canola olie
1/2 cup sojamelk
1 theelepel vers citroensap
Snufje zout, naar smaak
Snufje gemalen mosterd naar smaak (of 1/2 theelepel of zo van bereide mosterd)

Bereiding

  1. Mix de sojamelk en het citroensap in een blender of met een staafmixer ongeveer 30 seconden.
  2. Terwijl je doorgaat met mixen, voeg langzaam de olie toe tot het mengsel bind en het dikker wordt. Voeg het zout en de mosterd toe en meng.
  3. Proef en voeg desgewenst meer zout peper of kruiden toe als dat nodig is.

Desgewenst kan je andere olie gebruiken: koolzaadolie, plantaardige olie, zonnebloemolie, saffloerolie of olijfolie.

JJH_8151-1.jpg.650x0_q85_crop-smart

Veganistische mayonaise met sojamelk en olijfolie

Het verschil tussen dit recept en die hierboven is vooral de verhoudingen. De basisingrediënten zijn vergelijkbaar, maar het is de hoeveelheid van elk die een verschil in de consistentie van de uiteindelijke mayonaise maakt.

Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Opbrengsten: 1 klein potje

Ingrediënten

3/4 cup sojamelk
1 1/2 eetlepel vers citroensap
1 theelepel Dijon mosterd
3/4 cup olijfolie
Snufje zout
Snufje peper

Bereiding

  1. Mix de sojamelk, de mosterd en het citroensap in een blender of met een staafmixer ongeveer 30 seconden.
  2. Terwijl je doorgaat met mixen, voeg langzaam de olie toe tot het mengsel bind en het dikker wordt. Voeg het zout en de mosterd toe en meng.
  3. Proef en voeg desgewenst meer zout peper of kruiden toe als dat nodig is.
JJH_8173-1.jpg.650x0_q85_crop-smart

Veganistische mayonaise met Silken Tofu en plantaardige olie

Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Opbrengsten: 1 klein potje

Ingrediënten

115 gr zachte silken tofu
2 theelepel vers citroensap
2 theelepel Dijon mosterd
1 cup plantaardige olie
Zeezout

Bereiding

  1. Combineer de tofu, het citroensap en de mosterd in een blender of met een staafmixer voor ongeveer 30 seconden of totdat de tofu glad is.
  2. Voeg tijdens het mengen, langzaam de olie toe tot het mengsel bind en het dikker wordt. Voeg het zout en de mosterd toe en meng.
  3. Proef en voeg desgewenst meer zout peper of kruiden toe als dat nodig is.
JJH_8179-1.jpg.650x0_q85_crop-smart

Hoe verhouden de drie veganistisch Mayo’s zich tot elkaar

Het recept dat het dichtste bij  “echte” mayonaise zit – dat wil zeggen, de versie die niet-veganistisch vrienden voor de gek kan houden – is de silken tofu met plantaardige olie optie. Deze heeft dezelfde dikke textuur en een soortgelijke smaak. Van de drie is dit mijn favoriet, want het is de meest veelzijdige en proeft het bekendst.

Het eerste recept, waarin koolzaadolie wordt gebruikt, is een beetje aan de dunne kant, en scheidt sneller dan de andere twee. Je wil deze meteen gebruiken na dat je hem gemaakt hebt, of je mix hem nog even door voor je hem gaat gebruiken, na een dag of twee. Dit recept kan je het beste meteen gebruiken voor het bevochtigen van een broodje of om te gebruiken als basis voor een mayo dressing.

Het tweede recept, welke gelijke porties olijfolie en sojamelk gebruikt, is dikker en scheid niet. Het is beter houdbaar voor langere tijd, en is geweldig om te gebruiken op sandwiches en als basis voor diverse aioli recepten. Deze heeft een iets zoetere smaak dan de andere twee, en kan daardoor uitstekend met andere pikante bestanddelen, zoals bijvoorbeeld geroosterde rode peper of chipotle pepers gemengd worden.

Maar als je echt behoefte aan een mayo look-a-like hebt, om te gebruiken in verse salades en andere recepten waar de dikte van de mayo en de smaak er echt toe doet, dan zou ik zeker het recept van silken tofu met plantaardige olie (de middelste mayo in de foto hierboven) aanraden. U kunt ook olijfolie gebruiken voor een gezondere versie, maar dan zal de smaak iets afwijken van de  “echte mayo” smaak. Maar, het zal de mooie dikke, luchtige mayo textuur die wordt verkregen door de  silken tofu niet veranderen.

 
JJH_8221-1.jpg.650x0_q85_crop-smart

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.